LUCHTDICHT BOUWEN

Luchtdicht bouwen voorkomt ongecontroleerde en ongewenste luchtstromen die binnendringen door (infiltreren) of ontsnappen uit (exfiltreren) ongewenste openingen, naden en kieren in de bouwschil (= scheiding tussen de binnen- en buitenzijde van een woning). Een luchtdichte bouwschil houdt de verwarmde (of gekoelde) binnenlucht binnen en de koude (of warme) buitenlucht buiten. Het beperkt de ongecontroleerde ventilatie door luchtlekken, die leiden tot warmte- en energieverliezen, slechte akoestiek, condensatie en vochtproblemen. Luchtdichtheid gaat dus hand in hand met een hoogwaardige bouwschil en garandeert een optimaal, comfortabel en gezond binnenklimaat.

 

 

 “WIE ENERGIEZUINIG WIL BOUWEN, MOET LUCHTDICHT BOUWEN.”

Luchtdicht bouwen is een gemakkelijke, goedkope en efficiënte manier om warmte- en energieverliezen van een gebouw te reduceren, én dit tot maar liefst 30%. Het verhoogt de energie-efficiëntie van een gebouw en is dus essentieel voor het behalen van de alsmaar strengere EPB (EnergiePrestatie en binnenklimaat)-eisen en BEN-eisen, dit voor zowel nieuwbouw als renovaties. Bovendien draagt het in belangrijke mate bij aan een verlaging van het E-, S- en K-peil.

 

S-peil, K-peil, E-peil

 

Voordelen van luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen verzekert een absoluut minimum aan ongecontroleerde en ongewenste luchtstromen, dit is gekoppeld aan heel wat voordelen voor de eindgebruiker/inwonende:

  • Lager energieverbruik (Lager E-peil en EPC-waarde)
  • Lage energierekening (minder stookkosten voor verwarming en/of koeling)
  • Effectieve thermische isolatie (geen tocht gevoel, temperatuur blijft op peil)
  • Betere akoestiek (geen geluidshinder)
  • Comfortabel binnenklimaat
  • Gezonde binnenluchtkwaliteit (gecontroleerde ventilatie)
  • Vermijdt condensatieschade en schimmelproblemen die kunnen leiden tot permanente bouwschade (betere waterdichtheid)
  • Verhoogt de brandveiligheid
  • Stopt het binnendringen van stof, vervuilde lucht en vieze geuren
  •  

LUCHTDICHTHEID, ISOLATIE EN VENTILATIE

 

 

EEN ONAFSCHEIDELIJK TRIO: LUCHTDICHTHEID, ISOLATIE EN VENTILATIE

Luchtdicht bouwen is een essentieel onderdeel van energiezuinig bouwen en is onlosmakelijk verbonden met isolatie en ventilatie. Als een bouwschil niet luchtdicht is, zullen de aangebrachte isolatielagen en ventilatiesystemen niet optimaal presteren.

“Zonder luchtdichtheid heeft isoleren en ventileren geen zin!”

Een dikke thermische isolatie is essentieel om warmteverliezen te beperken en verhoogt het thermisch en akoestisch comfort van een woning. Als een woning (bouwschil) niet luchtdicht is ontstaan er luchtlekken (koudebruggen), hierdoor ontsnapt warme (of koude) binnenlucht en dringt koude (of warme) buitenlucht binnen. Het vocht uit de luchtstromen kan ook vast komen te zitten in de isolatielaag, wat zorgt voor condensatie en schimmelproblemen. Daarnaast moet elk gebouw voorzien worden van een goed functionerend ventilatiesysteem. Dit is enkel mogelijk in een goed geïsoleerd en luchtdicht gebouw. (Een luchtdichte bouwschil voorkomt ongewenste luchtstromingen, wat leidt tot een gecontroleerde ventilatie.) Zonder luchtdichtheid kan niet efficiënt geventileerd worden, wat resulteert in een onzuivere luchtverversing en een ongezonde binnenluchtkwaliteit.

 

Soudal

 

LUCHTDICHT BOUWEN MET SOUDATIGHT!

Soudatight LQ (verborstelbaar) en Soudatight SP (uitspuitbaar) zijn vloeibare membranen die de ondergrond perfect volgen. Na droging vormen ze een langdurig, elastisch en luchtdicht membraan langsheen de hele bouwschil. Beide producten zijn Passive House Institute (PHI) gecertificeerd, wat wil zeggen dat ze gebruikt kunnen worden voor projecten met extreem hoge energie- en luchtdichtheidseisen.

 

Soudatight luchtdicht wonen soudal Soudatight Hybrid soudal luchtdicht bouwen

 



 

soudal

bedrijfspagina

 

 



 

[widgets_on_pages id=”Soudal”]