Een mooie woning verdient mooie en kwalitatieve ramen en deuren die op een duurzame manier gemaakt en geplaatst worden.

Gery De Haes biedt een duurzame en esthetische oplossing zowel voor enovatie als voor nieuwbouw. Eerlijk vakmanschap voor ramen en deuren in aluminiu, Pvc en Hout.

Tevens bent u ook voor veranda's, garagepoorten, rolluiken en zonweriung bij Gery De Haes aan het juiste adres.

Gery

Follow Us:
ventileren

Verluchten

Vuistregel:
Correct ventileren is:

 1. toevoeren van verse lucht
 2. doorvoeren van lucht door het huis
 3. afvoeren van vervuilde lucht.

Toevoer moet voorzien worden in de “droge ruimtes” (b.v. slaapkamer, living, bureau, …)
Afvoer moet voorzien worden in de “natte ruimtes” (b.v. toilet, keuken, badkamer, …).


Vervuilde binnenlucht kan leiden tot misselijkheid, hoofdpijn, geïrriteerde ogen, neus of keel, allergieën, CO-vergiftiging, … Maar het kan ook geurhinder en schimmels veroorzaken of condensatie op ramen en spiegels.

Ook al neemt u maatregelen om de binnenlucht gezond te houden, dan nog is ventilatie noodzakelijk om verschillende redenen.

 • Ventilatie zorgt voor voldoende verse zuurstof.
 • Door ventilatie wordt vocht afgevoerd en zo vermijdt u schimmels, problemen met huisstofmijt en onaangename geuren.
 • Als u voldoende ventileert en verlucht, kunnen schadelijke stoffen (uit schoonmaakproducten, verwarming, apparaten, bouwmaterialen, …) zich niet opstapelen in de binnenlucht.
 • Intensieve ventilatie en verluchting zijn noodzakelijk als u bouwt of verbouwt én ook na de werken.

Ventileren is niet hetzelfde als verluchten. Ventileren is het voortdurend verversen van de binnenlucht. Ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde binnenlucht naar buiten gaat en (minder vervuilde) buitenlucht naar binnen komt. Verluchten doet men door ramen of deuren tijdelijk open te zetten en is een aanvulling op ventileren. Verluchten is bijvoorbeeld nuttig na het poetsen.

In oude woningen komt er vaak verse lucht binnen door kieren en spleten. Nieuwe woningen of verbouwde woningen zijn zo goed geïsoleerd dat u een ventilatiesysteem of ventilatieroosters nodig hebt.


Ventilatiesystemen:

 • Systeem A: natuurlijke toevoer en afvoer
  • Er is een toevoer van verse lucht via natuurlijke toevoerroosters in vensters of muren.
  • De doorstroming van lucht verloopt langs roosters in binnenwanden of -deuren, of langs spleten onder de binnendeuren.
  • Afvoer van vervuilde lucht, in natte ruimten, gebeurt op natuurlijke wijze via verticale afvoerkanalen met regelbare roosters.
 • Systeem B: mechanische toevoer en natuurlijke afvoer
  Dit systeem is theoretisch mogelijk, maar wordt in de praktijk zelden toegepast.
 • Systeem C: natuurlijke toevoer en mechanische afvoer
  • Er is een toevoer van verse lucht via natuurlijke toevoerroosters in vensters of muren.
  • De doorstroming van lucht verloopt langs roosters in binnenwanden of -deuren, of langs spleten onder de binnendeuren.
  • De afvoer van vervuilde lucht, in natte ruimten, gebeurt mechanisch door elektrische ventilatoren.
 • Systeem D: mechanische toevoer en afvoer

  • Er is een mechanische toevoer van verse lucht via elektrische ventilatoren in de droge ruimten.
  • De doorstroming van lucht verloopt langs roosters in binnenwanden of -deuren, of langs spleten onder de binnendeuren.
  • Afvoer van vervuilde lucht, in natte ruimten, gebeurt mechanisch door elektrische ventilatoren.

Maatregelen op de binnenlucht gezond te houden.

 1. Gezond koken, Waar moet je op letten?
  Een geschikte afzuigkap in de keuken gebruiken.
  De afzuigkap zorgt voor een goede afvoer van de vervuilde lucht.
  Bij aankoop, zorg dat je dampkap groot genoeg is: als de oven zich onder de kookplaten bevindt dan wordt ook de baklucht van de oven afgevoerd.
  Is de afzuigkap breder dan de kookplaten, dan is er ook een goede afzuiging als je een frietketel of een ander toestel gebruikt. Let er ook op dat de afvoerleiding van de dampkap luchtdicht geïnstalleerd is, ook bij de aansluitingen. Vergeet je afzuigkap niet op te zetten als je kookt of bakt.
 2. Gezond schoonmaken, Waar moet je op letten?
  Minder is beter
  Door minder verschillende producten te gebruiken, ben je al een heel eind op de goede weg. Kies voor enkele producten die je echt nodig hebt, en laat je niet verleiden om een heel schoonmaakarsenaal in te slaan. Ook door minder product te doseren, stel je jezelf en je huisgenoten aan minder schadelijke stoffen bloot. Vaak lukt hetzelfde poetswerkje even goed met minder product.|
  Niet-schadelijke producten gebruiken
  Vandaag is er voor ieder schoonmaakmiddel dat schadelijke stoffen bevat, een goed alternatief op de markt dat minder schadelijk is voor gezondheid en milieu. Probeer ook deze producten eens uit; ze zijn veel beter voor jezelf, je gezin en voor het leefmilieu. Droge, ongeparfumeerde microvezeldoekjes zijn een mogelijk alternatief: ze nemen het stof beter op, waardoor schoonmaakmiddelen vaak overbodig worden.
  Luchtverfrissers vermijden.
  Luchtverfrissers en binnenhuisparfums geven een ‘vals gevoel’ van gezondheid. Ze ruiken misschien wel lekker, maar maken de lucht niet schoner, integendeel: ze kunnen er een extra hoeveelheid vluchtige chemicaliën aan toevoegen.
  Ventileren
  Tijdens en na de schoonmaak zet je best de ramen open of het ventilatiesysteem op maximum. Zo krijgen schadelijke stoffen niet de kans om zich op te stapelen in je huis.
 3. Gezond verwarmen,Waar moet je op letten?
  Zorg voor lucht!
  Vermijd de vorming van koolstofmonoxide door te zorgen voor voldoende luchtaanvoer voor de verbranding, en voor een doeltreffende luchtafvoer van de verbrandingsgassen. Als je zorgt voor voldoende luchtaanvoer, vermijd je ook dat verbrandingsgassen (en rook in geval van een kachel) gedeeltelijk naar binnen worden gezogen. In geval van een natuurlijk ventilatiesysteem gebeurt de bijkomende luchtaanvoer door een extra rooster of via een extra toevoerleiding tot aan het verwarmingstoestel. Maar bij mechanische ventilatie kan een extra rooster of toevoerleiding het ventilatiesysteem ontregelen. Er bestaan ook volledig gesloten verwarmingssystemen op gas die rechtstreeks buitenlucht aanzuigen en de verbrandingsgassen naar buiten blazen. Voor de afvoer van de verbrandingsgassen is een schouw met de juiste diameter belangrijk. Informeer je bij de leverancier van je verwarmingstoestel.
  CO (koolstofmonoxide): onzichtbaar en reukloos gevaar
  Koolstofmonoxide (CO) is het bekendste en het gevaarlijkste gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding. Je ruikt het niet en het is kleurloos. CO ontstaat als de brandstoffen niet volledig verbranden omdat er niet genoeg lucht wordt aangevoerd. De oorzaak ligt dikwijls bij slecht onderhouden geisers of verwarminstoestellen of geisers zonder afvoer. Laat dus steeds je verwarmingstoestel of geiser goed onderhouden.
  Het onderhoud van centrale verwarmingtoestellen is verplicht. Ga voor meer informatie naar de website centraleverwarming.lne.be
  Inademen van koolstofmonoxide is dodelijk – zelfs in lage concentraties. Als je koolstofmonoxide inademt, kunnen je weefsels en je organen geen zuurstof meer opnemen.
  Symptomen van CO-vergiftiging zijn: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, diarree, pijn in de borst, vermoeidheid, concentratieverlies, flauwvallen.Merk je dit ga dan onmiddellijk naar buiten: meestal kan contact met de buitenlucht de klachten snel verdrijven, maar hoge blootstellingen kunnen een dodelijke afloop hebben …

 4. Niet roken in huis
  Passief roken is het inademen van tabaksrook die in de omgeving aanwezig is. Omgevingsrook bestaat enerzijds uit rook die de roker uitademt na elke trek aan de sigaret, anderzijds uit rook die omhoog kringelt uit het brandende uiteinde van de sigaret. Omgevingsrook is een giftig mengsel van meer dan 4000 chemische stoffen, waarvan een deel kankerverwekkend is en aandoeningen aan de luchtwegen veroorzaakt. Vooral kinderen en zwangere vrouwen zijn hier erg kwetsbaar voor.
  Tabaksrook blijft – ondanks goede ventilatiemaatregelen – dagen tot zelfs weken in de woning circuleren. Tabaksrook zet een serieuze domper op de luchtkwaliteit in je huis en is slecht voor jouw gezondheid, en die van je meerokende huisgenoten.
%d bloggers like this: