ReNUveer: verhoog nu uw renovatiebudget en bespaar voor altijd op uw energiefactuur!
Nu. Nu is het moment om te renoveren, of beter reNUveren. De Vlaamse overheid maakt NU extra budget vrij. Wie vanaf 2021 eigenaar wordt van een woning kan tot 60.000 euro renteloos lenen voor een grondige renovatie. Daarbovenop kan iedereen een EPC-labelpremie tot 5000 euro aanvragen om een woning met een slechte energieprestatie op te lappen. De Vlaamse overheid wil namelijk een versnelling hoger schakelen in het bouwen en verbouwen van energiezuinige woningen in Vlaanderen.
Renteloos lenen tot 60.000 euro voor je BENOvatie
Wat?
Wie een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert, kan namelijk bovenop de hypothecaire lening voor de aankoop van het pand ook een renteloze lening tot 60.000 euro afsluiten voor de renovatie ervan. Ook sloop- en heropbouw komen in aanmerking. Het renovatiekrediet is renteloos aangezien de interesten automatisch één keer per jaar worden terugbetaald.
Voorwaarden?
Aan het renteloze renovatiekrediet zijn wel bepaalde vereisten gekoppeld. Zo moet onder meer de grondige renovatie worden uitgevoerd binnen de 5 jaar na de transactie, en moet de hoofdbestemming van het gebouw ‘wonen’ zijn. Ook moet de woning bij aankoop een energielabel E of F hebben, en D, E of F in geval van een appartement, en dient de woning binnen een periode van 5 jaar naar label A, B of C te worden geBENOveerd, of naar A of B in geval van een appartement.
Hoeveel kan je lenen?
De hoogte van de renteloze lening hangt af van hoe energiezuinig de woning of het appartement wordt. Wie binnen de vijf jaar een huis zo grondig BENOveert dat het een energielabel A krijgt, kan tot 60.000 euro lenen. Voor label B is dat 45.000 euro, en 30.000 euro voor label C. Bij een appartement is een label A goed voor een lening tot 45.000 euro. Een label B voor een appartement is goed voor een lening tot 30.000 euro. Indien binnen de 5 jaar het vooropgestelde label niet behaald wordt, dan zal de al ontvangen rentesubsidie volledig moeten terugbetaald worden, samen met een boete.
Zelf een renteloos renovatiekrediet aanvragen?
De renteloze renovatielening wordt ook wel de Vlaamse renovatielening genoemd omdat Vlaamse overheid neemt de rente voor haar rekening, waardoor het renovatiekrediet feitelijk renteloos is. In de praktijk moet je de rente van het renteloos renovatiekrediet eerst betalen, samen met de maandelijkse aflossing van je lening. 1 keer per jaar krijg je dan alle betaalde rente terug van het Vlaams Energie- & Klimaatagentschap.
Wil je de renteloze renovatielening aanvragen? Dit kan bij een aantal banken, waaronder AXA Bank, samen met het hypothecair krediet dat je aangaat voor de aankoop van het pand.
Stel dat je een renteloos renovatiekrediet van 60.000 euro afsluit op een termijn van 20 jaar, met een JKP (jaarlijks kostenpercentage) van 1,5 procent, dan heb je na 20 jaar een rentevoordeel van 9.419 euro.
Hoe het energielabel van je woning opkrikken?
ReNUveren en het EPC-label van je woning verbeteren van een slechte score (Bv. E of F) naar een betere score bv. B of A, dat doe je door energiezuinig te renoveren of te BENOveren.
De meest gevolgde chronologie om een woning energiezuiniger te maken, is eerst het dak, dan de buitenmuren, het glas, de ramen en de deuren, vervolgens de vloer en ten slotte de zogenaamde ‘technieken’: verwarming en sanitair warm water, huisautomatisering en verlichting, stroomopwekking en waterbehandeling… Voor elk van die 5 BENOvatiestappen vind je op www.mijnBENOvatie.be een schat aan bruikbare informatie en concrete oplossingen.
EPC-labelpremie tot 5.000 euro
Wat?
De nieuwe epc-labelpremie geldt vanaf 2021 voor alle eigenaars, dus zowel voor mensen die al een woning met een slechte energieprestatie hebben als voor mensen die een huis kopen, krijgen of erven.
Voorwaarden?
Wanneer ze binnen een periode van 5 jaar via het epc (energieprestatiecertificaat), dat voor en na de werken moet zijn opgemaakt door een energiedeskundige type A, kunnen aantonen dat ze hun woning of appartement veel energiezuiniger hebben gemaakt, komen ze in aanmerking voor een premie van 2.500 tot 5.000 euro, afhankelijk van het nieuwe energielabel dat na vijf jaar kan worden voorgelegd.
Hoeveel bedraagt de EPC-labelpremie?
Voor de renovatie van een woning met een label E of F tot een label A, B en C bedraagt de epc-premie respectievelijk 5.000, 3.750 en 2.500 euro. Wie een appartement renoveert van een label D, E of F naar label A of B kan respectievelijk 3.750 en 2.500 euro krijgen. Deze bedragen kunnen in schijven worden betaald. Eigenaars die bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een premie voor label C, kunnen binnen dezelfde periode van 5 jaar een bijkomende premie krijgen voor het behalen van label B, en eventueel daarna nogmaals voor het behalen van label A. De bijkomende premie is in dit geval gelijk aan het verschil tussen de premie voor het nieuw behaalde label en de al verkregen labelpremie.
Wat moet je doen om je EPC-labelpremie te halen?
Om recht te hebben op de EPC-labelpremie moet je je woning BENOveren van een slecht EPC-label (bv. E of F) naar een beter EPC-label (bv. A of B).Hoe je dat doet, leer je op www.mijnBENOvatie.be. Die preciseert van a tot z hoe een logisch BENOvatietraject kan worden gevolgd: van het dak, over de buitenmuren, het glas, de ramen en de deuren, en de vloer tot de zogenaamde ‘technieken’: verwarming en sanitair warm water, huisautomatisering en verlichting, stroomopwekking en waterbehandeling…
Ontdek ook de andere premies voor wie nu BENOveert
Deze ongeziene financiële boost stimuleert een renovatiegolf in Vlaanderen. Bij energiezuinige gebouwen wint namelijk iedereen: de eigenaars, de bouwsector en het klimaat. Deze premies maken het verschil om je renovatie meer betaalbaar te maken.
Maak je woning energiezuiniger en geniet naast het renteloze renovatiekrediet en de EPC-labelpremie ook van talloze andere steunmaatregelen en premies voor je reNUvatie. Klik hier voor een compleet overzicht van alle BENOvatiepremies 2021.
Het is NU het moment. Nog nooit was reNUveren zo interessant.
4 goede redenenen om te reNUveren
- Meer comfort: een goed geïsoleerde en geventileerde woning is veel comfortabeler om in te leven. Zo heb je minder last van vocht, je woning blijft koeler in de zomer en in de winter is het binnen heerlijk warm. BENoveren is trouwens meer dan enkel isoleren. Op www.mijnBENOvatie.be wordt ook ingegaan op onder meer ventilatie en luchtdichtheid, regenwaterrecuperatie en zonwering, en de mogelijke afwerkingen van een geïsoleerd dak (zowel aan de buiten- als aan de binnenkant) en de afwerking van geïsoleerde buitenmuren.
- Lagere energierekening: een goed geïsoleerde woning doet je energierekening fors dalen. Met een goede dakisolatie, buitenmuurisolatie, vloerisolatie of energiezuinig glas, ramen en deuren, en een zuinige verwarmingsinstallatie bespaar je al snel meer dan 1000 euro per jaar.
- Goed voor het klimaat: minder energie verbruiken betekent ook minder CO2uitstoten. Dat is belangrijk in de strijd tegen de klimaatopwarming. Met het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp of een warmtepompboiler verklein je nog extra je ecologische voetafdruk.
- Je woning wordt meer waard: een woning BENOveren loont altijd. Het doet de waarde van je woning ook stijgen. Bovendien zorgen het renteloze renovatiekrediet en diverse premies voor energiezuinige renovaties ervoor dat je je investering nog sneller terugverdient!
Voldoende redenen dus om uw oude woning energiezuinig te reNUveren. Nadien profiteer je elke dag van alle voordelen!
Bron:
https://www.energiesparen.be/renuveer